Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

China

Lokale keuken

Terug

Het zal je niet verbazen dat je in China vooral Chinees eten geserveerd krijgt. Tegelijkertijd verschijnen in de grote steden steeds meer hippe eettentjes en internationale restaurants en is er aan Amerikaanse en Chinese fastfood-ketens geen gebrek.

In China eet je met stokjes. Een mes is overbodig. De eerste dagen is het wat behelpen, maar de meeste mensen kunnen al snel de meest gladde champignons en bamboescheuten uit de schalen vissen. Mocht deze kunst niet voor je zijn weggelegd, dan kun je altijd nog om mes en vork vragen. In bepaalde opzichten zijn de Chinese tafelmanieren in westerse ogen hoogst informeel. Slurpen, smakken, luidruchtig kauwen, spreken met de mond vol, met je ellebogen op tafel leunen, het is allemaal geen probleem. Graten en botjes spuwt men op de grond (in goedkope restaurants) of legt men op het tafelkleed. Immers, een oud Chinees gezegde luidt dat het tafelkleed er na een goede maaltijd als een slagveld moet uitzien.

Er zijn in Chinese restaurants geen afzonderlijke, afgemeten porties. Op tafel staat een groot draaiend plateau (lazy daisy) waarop alle gerechten staan. Elke schotel staat ter beschikking van alle tafelgenoten. Zo kan iedereen er gemakkelijk bij. Een teken van luxe is het als de rijst pas na de andere gerechten geserveerd wordt.. Soep is vaak de laatste gang. De soep moet zich in Chinese opvatting achteraf tussen het reeds verorberde voedsel dringen om het af te breken en makkelijker verteerbaar te maken. Vaak is het wel mogelijk om in overleg de soep vooraf te krijgen en de rijst bij de hoofdmaaltijd. Rare gewoontes hebben die westerlingen toch!

Er is groot verschil tussen de verschillende Chinese regio's, die elk hun eigen culinaire specialiteiten hebben. Houd je van gepeperd? Dan moet je in de provincies Sichuan of Hunan zijn. Voor de beste visgerechten, beetje zoet en zacht gekruid, moet je naar Guangdong (Cantonees), Zhejiang of Jiangsu.

De Chinese keuken is eigenlijk onbekend met de vegetarische of veganistische keuken. Vaak is de keuze beperkt en krijg je een vleesloze in plaats van vegetarische maaltijd. Er zijn evenwel altijd verschillende groente- en sojagerechten (doufu) verkrijgbaar, waarbij je kunt vragen om er geen vlees in te verwerken. Even wennen is het wellicht dat veel gevogelte en vis met alles erop en eraan wordt opgediend, dus bijvoorbeeld met de kop. Dit is geen macaber trekje van de Chinezen, maar voor jou het bewijs dat het vlees en de vis vers is bereid.

Een aantal Chinese wijnhuizen produceert witte en rode wijn. Het Chinese equivalent van onze jenever is rijst-brandewijn. Er zijn vele lokale variëteiten, verschillend in smaak en alcoholgehalte (tussen 40 en 80 procent). Maotai komt uit de provincie Guizhou en wordt als de koning van de Chinese sterke dranken beschouwd. Sinds het einde van de 19e eeuw zijn de Chinezen ook met bier (pijiu) vertrouwd. Het bier uit Qingdao is het lekkerst (Tsingtao Bier). Die wordt trouwens ook in Nederland verkocht. Coca Cola, Pepsi, Fanta of sport dranken zijn overal te koop, evenals vruchtensappen in kartonnen pakjes en mineraalwater in kleine flesjes.

De openingstijden van restaurants verschillen, maar gebruikelijke tijden zijn: ontbijt (zhaofan) tussen 07:00 en 08:30 uur, lunch (wufan) tussen 11:30 en 13:00 uur en diner (wanfan) tussen 17:30 en 20:00 uur. Daartussen zijn de restaurants (met uitzondering van de coffeeshops in hotels) gesloten.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.