Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

23 Juni 2020 - Japan (Bijgewerkt op 12 Maart 2024)

De 14 leukste fotospots in Japan

Terug
Portret Nathalie de Leeuw
Nathalie de Leeuw

Weet veel over: Lapland

Ook zo gek op reizen EN fotograferen? Nou ik wel! En Japan is daar een perfecte bestemming voor. Tijdens een rondreis door Japan kom je op allerlei interessante plekken, onderwerpen en mensen tegen. Voor elke soort fotograaf is er in Japan wel wat moois te vinden. Japanners zijn zelf ook gek op fotograferen. Vraag een Japanner dus gerust naar zijn favoriete plek. Hierbij mijn 14 favoriete plekken waar je gegarandeerd een mooi plaatje kunt schieten. 

1. Miyajima eiland

Laat ik gelijk maar beginnen met één van de meest gefotografeerde plekken in Japan. Miyajima betekent letterlijk ‘tempel-eiland’ en ligt in de baai ten zuidwesten van Hiroshima. Op het eiland staat een van de heiligste Shinto-tempels van Japan, de Itsukushima Schrijn. De enorme rode ‘torii’ poort die bij eb boven het zeewater lijkt te zweven, is net als de Fuji-berg symbool voor Japan. Je hebt deze rode poort vast wel eens gezien op internet of in een reisgids. Tijdens mijn bezoek aan Miyajima heb ik genoten van het schouwspel tijdens de zonsondergang. Niet vanwege de zon die zo mooi achter de poort in het water zakt, maar vanwege alle Aziatische toeristen die zich met statief stonden te verdringen voor de mooiste foto.

2. Mount Fuji

Mount Fuji is wellicht de bekendste plek van het land. Wat de Eiffeltoren is voor Parijs, is Mount Fuji voor Japan. Wist je trouwens dat Mount Fuji niet een berg is maar een vulkaan? Het Kawaguchimeer ligt aan de voet van de Fuji vulkaan die bij helder weer weerspiegelt in het meer. Vanuit de Ubuyagasaki Cape kan bij mooi weer de reflectie van Mount Fuji gezien worden in het water. Ken je de wereldberoemde foto van Mount Fuji met een rode pagode op de voorgrond? Maak hem, na een forse klim, zelf vanuit Arakurayama Sengen Park!

3. De Gouden Tempel in Kyoto

Kyoto is een hoogtepunt voor elke persoon die naar Japan gaat reizen. Het biedt alles wat een reiziger zich kan wensen. Meer dan 1800 tempels, honderden heiligdommen, historische gebouwen en buurten, befaamde tuinen en mooie plekken in beboste heuvels. Meer dan genoeg plekken om als fotograaf los te gaan. Verderop in deze blog vertel ik je nog meer goede fotospots in Kyoto.

De Kinkakuji Tempel, ook bekend als de ‘Gouden Tempel’, is waarschijnlijk de bekendste tempel van Kyoto. Misschien wel van heel Japan. Het paviljoen, bedekt met bladgoud, staat bij een grote vijver waarin het bij mooi weer prachtig weerspiegeld wordt. Ook de herfstkleuren zijn hier in het najaar volop aanwezig. Ik was hier na een regenbui waardoor de kleuren van vooral het goud nog intenser waren.

4. De Kenrokuen tuin in Kanazawa

De Kenrokuen tuin staat bekend als een van de mooiste tuinen in Japan. Dit meesterwerk van Japanse tuinarchitectuur is zo groot, dat het eerder een park te noemen is. Kenrokuen betekent ‘zes elementen’ en duidt op de zes ideale eigenschappen voor een Japanse tuin: ruimte, rust, eerbiedwaardigheid, doorkijkmogelijkheden, ontwerp en koelte van waterpartijen. Je kan hier uren rondwandelen en fotograferen. Ieder jaargetijde geeft het park zijn eigen charme.

In de Kenrokuen tuin vind je veel mos en mos is echt een dingetje in Japan. In Japan zijn (blijkbaar) heel veel verschillende soorten mos te vinden. Er zijn zelfs clubjes die samen op pad gaan om mos met een loep te bestuderen en te fotograferen. Tijd dus om die macrolens weer eens uit je fototas te halen en op zoek te gaan naar mos.

5. Shibuya Crossing in Tokyo

Tokyo mag natuurlijk ook niet ontbreken in deze lijst. Shibuya is één van de vele wijken in Tokyo. In deze wijk vormen vooral tieners de doelgroep. Er zijn dan ook vele fastfood en goedkope restaurants en amusementscentra, maar eveneens trendy winkelstraten en vele warenhuizen. Hier vind je de indrukwekkende Shibuya Crossing, een kruispunt met vijf zebrapaden, waarvan één diagonaal loopt. Een leuke bizarre ervaring om hier zelf ook diagonaal over te steken maar vooral om te fotograferen! Zodra alle voetpaden op groen staan, stromen de zebrapaden massaal vol.

Eind 2019 is er naast het kruispunt een nieuw gebouw geopend; Shibuya Sky. Vanaf het observatiedek heb je een prachtig uitzicht over Shibuya maar vooral op het kruispunt.

6. Shirakawago in de Japanse Alpen

Shirakawago is één van mijn favoriete plekjes in Japan. Te midden van de Japanse Alpen ligt het Unesco werelderfgoed dorp Shirakawa-go (go=dorp). Deze sfeervolle plaats is vooral bekend vanwege de traditionele gassho boerderijen, de eeuwenoude woningen van de lokale bewoners. Mijn tip: blijf een nacht slapen in één van de gassho boerderijen. Je slaapt dan bij mensen thuis en ’s avonds maken ze een fantastische maaltijd voor je klaar. Wandel door het dorp en maak kennis met de steile, puntige daken van de boerderijen. Nabij het busstation van Shirakawago, is het opstappunt voor de shuttlebus naar het observatiedek. Vanaf het dek heb je een panoramisch uitzicht over het dorp.

7. De Fushimi Inari Tempel in Kyoto

Dit Shinto heiligdom ligt even buiten Kyoto en is gewijd aan de godheid Inari. Men gelooft dat de vos de bode van Inari is die zorgt voor welvaart en rijke oogsten. Wandelend over de beboste heuvels loop je onder duizenden rode torii door die over het pad heen staan. Erg fotogeniek. Al deze torii’s zijn door gelovigen geschonken aan het heiligdom. Hetzelfde geldt voor de honderden stenen beelden van zittende vossen. Als je deze tempel bezoekt, houd er rekening mee dat je vele trappen moet lopen. Mijn advies: loop net even een stukje verder omhoog. Hier komen minder toeristen en het authentieke van de tempel is dan meer voelbaar.

8. Het Meiji Jingu Heiligdom in Tokyo

Het mooie Meiji Jingu Heiligdom is in het begin van deze eeuw gebouwd ter ere van keizer Meiji. De Meiji Schrijn en het omliggende park zijn een oase van rust. Van eind mei tot begin juli biedt de tuin een bijzondere aanblik vanwege de vele irissen die dan in bloei staan. Het staat in een weidse en groene omgeving en biedt daarmee een rustpunt binnen de drukke stad. Vanwege de verdiensten van de keizer wordt de Meiji Schrijn druk bezocht. Mensen zoeken er een zegen voor allerlei zaken en er zijn veelvuldig ceremoniën met priesters in traditionele kostuums. Regelmatig zie je hier bruidsparen. Mijn ervaring is dat ze het geen probleem vinden als je een paar foto’s maakt als je het netjes vraagt.

9. De wijk Dotonbori in Osaka

Het zuidelijke district van het centrum van Osaka omvat onder andere de levendige wijk Namba. Een van Namba’s populairste straten is Dotonbori, die parallel loopt met het Dotonbori kanaal. Hier vind je goedkoop eten en kun je genieten van verschillende soorten vermaak als karaokebars en pachinko-hallen (casino-achtig met veel speel- en gokautomaten). Ga hier in de avond naar toe want dan kun je hier prachtige avond/nacht foto’s maken van bijvoorbeeld de vele kleurrijke reclame borden. Vergeet dus niet je statief!

10. Badderende apen

In de buurt van de Japanse stad Nagano ligt in een vallei aan de Yokoyu rivier het apenpark Jigokudani, waar Japanse makaken graag een warm bad nemen. In het gebied leeft een kleine populatie van de Japanse makaken, die ook wel bekend staan als de 'Snow Monkeys'. Deze apen houden zich graag warm door zich zalig onder te dompelen in het warme water. Ze vlooien elkaar rustig uit en dat er veel mensen komen kijken lijkt ze niet te deren. De wilde Japanse makaken betreden alleen tijdens de winter het park en dat is de beste periode om het te bezoeken. De vallei is dan bedekt met een witte deken sneeuw en de apen spelen in de warmwaterbron. De apen leven in grote sociale groepen en het is vermakelijk om hun interacties te observeren en te fotograferen. Ze zijn wel gewend aan mensen, dus je kunt heel dichtbij ze komen.

11. Het kunsteiland Naoshima

Het eiland Naoshima ligt in de Seto Binnenzee, die de eilanden Honshu, Shikoku en Kyushu van elkaar scheidt. Vroeger was Naoshima een slaperig eiland met vissersdorpen en baaien in de Japanse binnenzee. Nu is het een eiland met mediterrane sfeer, zandstranden en zonnig weer. De afgelopen jaren heeft Naoshima zich echter ontwikkeld tot een heus kunsteiland, bekend om zijn moderne kunst, architectuur en sculpturen. Het is een mekka voor de reizende kunstliefhebber, maar ook een hele leuke plek om kunst te fotograferen. Zo word je bijvoorbeeld bij aankomst op het eiland opgewacht door twee iconische pompoenen van de Japanse stippenkunstenares Yayoi Kusama. 

12. Het bamboebos van Arashiyama

Deze wijk ligt ongeveer 20 minuten met de taxi van het centrum van Kyoto, maar je kan er ook prima met de trein komen. In Arashiyama vind je het beroemde Bamboe bos waar je doorheen kan wandelen. Vanaf de symbolische Togetsukyo brug heb je een prachtig zicht op de beboste berghelling en Hozu rivier. Vooral tijdens de bloesemperiode en de herfst is dit gebied nog kleurrijker. Zelf heb ik een fiets gehuurd bij het treinstation van Arashiyama. Je mag weliswaar niet fietsen door het bamboebos, maar zodra je het bos uit bent gewandeld met de fiets aan je arm kun je eenvoudig de vele tuinen en tempels verkennen die bij het bamboe bos te vinden zijn. De meeste toeristen komen alleen voor het bos en keren dan weer om, maar er is zoveel meer te zien en te fotograferen. Hier kun je je prima de hele dag vermaken.

13. De begraafplaats van Mount Koya

Oké, ik snap dat je niet gelijk enthousiast raakt van een begraafplaats maar geloof me, bij Mount Koya cemetery kun je prachtige foto’s maken. Ten zuiden van Osaka in de bergachtige prefectuur Wakayama ligt in het Nationale park Koya Ryujin. Bovenop de berg Koya-san liggen diverse boeddhistische bergkloosters. Er zijn ongeveer 120 tempels omringd door bossen met eeuwenoude hoge cederbomen. Vandaag de dag wonen er circa 7000 monniken. Okuno-in is een kerkhof met vele duizenden graven en grafmonumenten voor verdienstelijke Japanners. Het stenen pad naar Okuno-in wordt geflankeerd door tomben en beelden van families met een hoge status. 

14. De Kiyomizudera Tempel in Kyoto

De tempel Kiyomizu-dera ligt in de beboste heuvels aan de voet van de Higashiyam. Het hoofdgebouw, een nationaal monument, wordt gesteund door 139 stevige houten palen. Vanaf dit terras heb je een fantastisch uitzicht over Kyoto. De tempel heeft verder nog een mooie tuin, een pittoreske Sanmon Poort en een pagode van vijf verdiepingen. In de buurt van de Kiyomizudera Tempel zijn allerlei straatjes met kleine winkels, theehuizen en werkplaatsen; het is het meest aangename gebied van Kyoto om in rond te wandelen, de sfeer van het straatleven te proeven en souvenirs te kopen. Ik had het geluk deze tempel te mogen bezoeken in de herfst. De Japanse esdoorn bij deze tempel kleurde felrood. Eén van de foto’s die ik hier heb gemaakt heeft nu een mooi plekje aan mijn muur gekregen.

Voor mij is Japan één van de meest fotogenieke bestemmingen waar ik ooit ben geweest. Eigenlijk is dit maar een kleine greep uit mijn favoriete fotospots in Japan. De keuze is reuze dus pak je koffer en camera en reis naar Japan.

Reisexpert

Mijn eerste ochtend in Lapland zal ik nooit vergeten. We stapten op de sneeuwscooter voor een tocht door het besneeuwde landschap waar de bomen op sneeuwpoppetjes leken. De lucht kleurde roze, oranje en paars. Vanaf dat moment was ik verliefd op Lapland en ik doe ik niets liever dan mooie reizen organiseren naar Lapland en vertellen waar je het beste naar toe kan gaan.

Weet veel over: Lapland

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

15 Jul 2019 - Japan

Met een huurauto door de Japanse Alpen

Steeds vaker regel ik voor klanten een huurauto in Japan. He Lees verder

19 Nov 2018 - Japan

Overnachten in Japan: van traditioneel guesthouse tot luxe verblijf

Mijn accommodatie bij aankomst, de eerste keer in Japan, her Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.