Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

21 Apr 2020 - Japan

6x niet-toeristische bezienswaardigheden in Tokyo

Terug
Portret Eppo Steenhuisen
Eppo Steenhuisen

Weet veel over: Alaska, Canada, IJsland, Groenland, Spitsbergen, Antarctica en Nieuw-Zeeland

Is het je tweede of derde keer in Tokyo en wil je net even iets anders zien dan de toeristische highlights? Of ben je meerdere dagen in Tokyo en heb je behoefte aan meer? Hier zijn mijn 6 bezienswaardigheden in Tokyo, in willekeurige volgorde, die buiten de standaard routes vallen maar wel heel bijzonder zijn.


1. Kichijoji; het nieuwe Harajuku

Harajuku en met name het straatje Takeshitadoori, werd tot voor kort gezien als de bakermat van de Japanse jeugdcultuur. Op zondag verzamelden Japanse jongeren zich bij de ingang van Harajuku station om mooie en vooral ook originele outfits te laten zien. Wie daar tegenwoordig heen gaat zal waarschijnlijk teleurgesteld worden. De alternatieve kledingwinkels zijn overgenomen door grote ketens en toeristische zaakjes. Met uitzondering van de kleurrijk geklede winkelmedewerkers is er weinig bijzondere kledij meer te vinden. Dat betekent niet dat het helemaal niet meer bestaat. Veel jongeren trekken naar de buitenranden van Tokyo, waar het rustiger is en de prijzen iets betaalbaarder. Een kleine vijftien minuten vanaf Shinjuku station ligt de wijk Kichijoji. Deze wijk staat bekend om haar hippe tentjes, vintage stores en het befaamde Ghibli museum. Ook voor Japans aardewerk en snuisterijen kun je er goed terecht. Mocht je er op een zondag zijn, vergeet dan zeker niet een bezoekje te brengen aan het Inokashira Park. Op deze dag van de week stikt het hier van de straatartiesten en -venters die aan de vele locals hun kunsten laten zien en handgemaakte waren verkopen.

2. De Todoroki vallei; een groene oase in het centrum

Genoeg gehad van alle drukte van de Japanse hoofdstad? Op ongeveer 20 minuten treinafstand van Tokyo station ligt het stationnetje Todoroki. Vanaf hier is het slechts twee minuten lopen naar het Todoroki Keikoku Park. Een misleidende naam, want Todoroki Keikoku is eigenlijk geen park, maar een diepe kloof, uitgesneden door een kronkelend riviertje. Vanwege de hoge wanden vallen in de kloof alle stadse geluiden weg en lijkt het net alsof je je diep in de groene natuur bevindt. Bezoek de verschillende tempeltjes en de Japanse tuin voor de volledige ervaring. Heb je aan het einde nog niet genoeg gehad? Loop een kwartiertje verder tot aan het einde van de kloof. Daar ligt de brede Tama rivier, één van de grootste rivieren van Tokyo. Ook hier kun je mooie wandelingen maken.

3. Themacafés, restaurants en bars

De kans is groot dat je gehoord hebt van het fenomeen maid cafés: jonge vrouwen gaan gekleed in een traditioneel dienstmeisjekostuum en serveren drankjes met opgeklopt schuim in de vorm van een Pikachu of Hello Kitty. Wat niet iedereen weet, is dat het daar niet bij stopt. Alice in Wonderland cafés, butler-cafés, de vampierbar of het Pokemon-restaurant. Je bedenkt het zo gek nog niet, en het is te vinden in de dynamische Japanse hoofdstad. Mijn persoonlijke favoriet is The Lockup; een restaurant met het thema ‘horrorgevangenis’. Geboeid word je naar je cel geleid waar de bewakers je drinken serveren in reageerbuizen en infuuszakken. Of je krijgt eten met oogballen erin.

Niet zo’n liefhebber van horror en personeel dat zich kleedt alsof het elke dag Halloween is? De sprookjesachtige ‘Tir na nog’-bar in Ginza is het tegenovergestelde. Het interieur, dat doet denken aan de Spaanse film Pan’s Labyrinth, is alleen al de moeite van het bezoek waard. Tel daar nog eens de even heerlijke als prachtige cocktails bij op, en je hebt gegarandeerd een leuke avond. Reserveren wordt in beide gevallen geadviseerd.

4. Akabane Sakura Tsutsumi park; kersenbloesems in alle rust

Weinig mensen zullen de noordelijke wijk Akabane aanraden als hoogtepunt van Tokyo. Er zijn zo goed als geen toeristische trekpleisters en ook het aantal hotels is beperkt. Dat zorgt er ook voor dat het pareltje genaamd Sakura Tsutsumi park relatief onontdekt is, zowel door Japanners als door buitenlandse bezoekers. Ongeveer tien minuten lopen van Akabane-Iwabuchi metrostation, of twintig minuten van het Akabane JR station, ligt de Arakawa rivier. Om overstromingen tegen te gaan zijn de rivieroevers aan beide kanten flink opgehoogd. Op een van deze heuvels zijn honderden kersenbomen geplant. Een kronkelend pad loopt onder deze bomen door met aan de ene kant uitzicht op de stad en aan de andere kant uitzicht op de rivier en de prefectuur Saitama. Het gebied is bekend onder Japanse (of locale) wandelaars en hardlopers, maar verder zijn er weinig mensen. In het weekend als de kersenbloesem op haar mooist is, wordt het wel drukker met picknickende Japanners. Maar het wordt eigenlijk nooit zo bizar druk als in het wereldberoemde Ueno Park en Yoyogi Park. Is het geen kersenbloesemseizoen? Ook dan is het een mooie wandeling met bijzonder uitzicht op de skyline van Tokyo. Mocht je meer tijd hebben, dan raad ik aan om een fiets bij Akabane station te huren en via de Arakawa rivier naar de wijk Asakusa en de Tokyo Skytree te fietsen. Deze route heeft een lengte van ongeveer 13 km en laat een bijzondere kant van Tokyo zien.

5. Edo-Tokyo Open Air Architectural Museum

In tegenstelling tot historische steden als Kyoto en Kanazawa, is er in Tokyo weinig overgebleven van de historische hoogtijdagen van de stad. Voor iedereen die geïnteresseerd is in Japanse cultuur en geschiedenis en dit wil ervaren in Tokyo is het Open Air Architectural museum een must. Het ligt op zo’n 25 minuten treinafstand van Shinjuku Station. Veel historische gebouwen die hier staan zijn nog origineel en zijn verplaatst vanwege de oorlog, een brand, aardbevingschade of stadsuitbreiding. Liefhebbers van de Japanse animatiefilm Spirited Away kunnen hier hun hart ophalen; enkele gebouwen uit deze film vonden hun inspiratie in dit museum en je zult ze ook direct herkennen. Eén ding om te onthouden: het museum is op maandag gesloten.

6. Mount Mitake

In het westelijkste puntje van Tokyo ligt de Okutama regio; bekend om haar bergen en de ongerepte, diepgroene bossen. Een van de pareltjes is Mount Mitake, een berg die te bereiken is vanaf Mitake station (ongeveer twee uur met de trein vanaf Tokyo Station). Vanaf Mitake station neem je een bus naar de kabelbaan,  waar vandaan het nog een kleine 30 minuten wandelen is naar de top van de berg. Op deze berg staat de Musashi-Mitake tempel, een klassiek Japanse tempel vanaf waar je uitzicht hebt over de omliggende vallei. Ik raad aan om echter nog wat verder door te lopen, want het echte hoogtepunt is de stenen tuin. De vele kleine watervalletjes, met mos bedekte stenen en slingerende paadjes geven het gevoel alsof je door een sprookje wandelt. Mocht je in Tokyo zijn in november; de prachtige herfstkleuren zijn op Mount Mitake bijzonder goed te zien. Er is geen speciale uitrusting of ervaring nodig om Mount Mitake te bewandelen, maar stevige schoenen zijn aan te raden. Houd er ook rekening mee dat het na een flinke regenbui glad kan zijn!

Reisexpert

Ik lijd onder een lichte koffieverslaving die op reis in met name Alaska of Canada licht obsessieve vormen kan aannemen. Degene die daar wel eens koffie heeft geprobeerd weet waarom. Mijn kinderen vinden mijn fascinatie voor ontdekkingsreizigers 'wel grappig'. Ik heb vrijwel mijn hele werkzame leven in de reiswereld gewerkt, je kunt dus gerust aannemen dat ik niets anders kan.

Weet veel over: Alaska, Canada, IJsland, Groenland, Spitsbergen, Antarctica en Nieuw-Zeeland

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

30 Nov 2016 - Japan

Kyoto in Japan, een bestemming op zich!

Lekker een week er tussen uit? Al snel denk je aan Ibiza of Lees verder

29 Aug 2017 - Japan

Onbegrijpelijk Japan

Na twee eerdere pogingen, die om uiteenlopende redenen mislu Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie