Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

11 Augustus 2016 - Japan

Japan in stroomversnelling

Terug
Portret Daphne van Cauter
Daphne van Cauter

Weet veel over:

Op een boot met vlakke bodem, drie bootvaarders met grote, stevige roeispanen en bamboestok begin ik vol spanning aan onze boottocht in Japan. Eén bootvaarder staat achter het roer, de andere twee beheersen de roeispanen. We zakken de Hozu rivier af.

Spannende stroomversnellingen en Japanse humor
Naast mijn man en ik zitten er alleen Japanners in de boot, die ook genieten van hun vakantie. Een van de bootvaarders zegt iets in het Japans en de man naast mij is zo vriendelijk om dit te vertalen. Er werd ons verteld dat we onderweg enkele stroomversnellingen tegenkomen, dus houd je schrap. Ik geniet nu al van de geluiden van de rivier en het prachtige groen op de berghelling. Het lijkt wel een schilderij waar ik doorheen vaar. En de Japanners vertellen mij dat het tijdens de herfst nog veel mooier is; een groot kleurenspektakel.

De bootvaarders moeten geregeld de boot manoeuvreren tussen de vele rotsen, rivierbanken en krommingen in de rivier. Ze maken daarnaast tijd vrij voor hun publiek, telkens met veel humor. Een bootvaarder vertelt gedurende de tocht wat over de omgeving en beschrijft de bijzondere rotsformaties die we onderweg tegenkomen. Zo hebben we de ‘Lion Rock’ en de ‘Mirror Rock’ en meer. Op een gegeven moment raakt een van de bootvaarders zijn peddel kwijt….iedereen schrikt….en de bootvaarders lachen. Ze weten ons goed te vermaken met al hun grappen en de peddel wordt weer uit het water gevist.

Gelukkig wordt er zo nu en dan wat vertaald door de vriendelijke Japanner naast mij zodat ik mee kan lachen. Humor hebben de Japanners zeker en we voelen ons zeer welkom op de boot! We varen met enige versnelling en zeer gecontroleerd de rivier af. Twee uur later zijn we bij de Togetsukyo brug aangekomen. Wat een bijzondere boottocht, ik geniet er nu nog steeds van!

Op de Hozugawa (Hozu rivier), in Kyoto Arashiyama, heb ik deze onvergetelijke boottocht beleefd. De boottocht startte in Kameoka, omgeving Kyoto, en bracht ons door adembenemende ravijnen, naar de Togetsukyo brug in Arashiyama. Deze brug is een iconisch symbool geworden van Arashimaya en is bijzonder aantrekkelijk met de beboste berghelling op de achtergrond. Voornamelijk tijdens de kersenbloesemperiode (april) en de herfst (november - december) een plaatje om te zien.

Vroeger werd deze route gebruikt als handelsroute voor het transporteren van houten balken en andere benodigdheden uit de bergen van Kyoto naar Osaka. Maar de opkomst van overland trucks maakte een einde aan het vervoer over water en alleen de pleziervaart bleef bestaan.

Deze boottocht was onderdeel van mijn rondreis Japan in juni 2015. Mijn ideale reisroute bestaat niet alleen uit afwisseling tussen cultuur en natuur, maar ook uit afwisseling in vervoer, voor een optimale beleving van het land. Zo kun je zorgeloos treinreizen in Japan, het platteland en de stad al fietsend verkennen en het natuurschoonheid van Japan vanuit het water bewonderen!

Kersenbloesem versus herfstkleuren
Er wordt mij geregeld gevraagd welke periode het mooist is om naar Japan te gaan. Japan kent net als Nederland 4 seizoenen die gelijk oplopen. De bloei van de kersenbloesem (eind maart-begin mei) is een zeer bijzonder natuurfenomeen en met recht de meest populaire periode om naar Japan af te reizen. Ook voor de Japanners is dit een nationale aangelegenheid en bijzonder festival (Sakura). Tijdens de Golden Week (29 april – 5 mei 2017) is iedereen vrij en zoeken ze massaal de meest favoriete kersenbloesemplekjes op. Heel bijzonder! Maar daardoor ook het advies om een reis in dit seizoen ruim van te voren te plannen.

De herfst (november-december) in Japan is een prachtige tegenhanger van de kersenbloesem en verdient met zijn knallende herfstkleuren, een absolute tweede plaats qua populairste seizoen. Het lijkt me schitterend om de boottocht over de Hozugawa rivier dan nogmaals te maken, met aan beide kanten de natuur in felgele, -oranje, -rode en -groene herfsttinten. Hoe fotogeniek kan dat zijn! Deze periode is minder massaal dan de kersenbloesem en nu nog boekbaar.

Maar ook buiten de kersenbloesemperiode en de herfst is Japan uitstekend om te reizen. Zo kent Japan zelfs skigebieden en subtropische eilanden. Mijn advies is daarom ook; kies het seizoen dat bij je past!

Reisexpert

Weet veel over:

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

03 Nov 2016 - Japan

Tokyo bruist (en is een beetje raar)

Wat is Tokyo tof!! Dit roep ik als ik in de wijk Shinjuku de Lees verder

30 Nov 2016 - Japan

Kyoto in Japan, een bestemming op zich!

Lekker een week er tussen uit? Al snel denk je aan Ibiza of Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.