Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

06 Mei 2020 - Japan

Alles over de kersenbloesem in Japan

Terug
Portret Thijs van den Tillart
Thijs van den Tillart

Weet veel over: IJsland, Noorwegen

Ieder voorjaar kleuren in Japan de kersenbomen prachtig roze, rood of wit. Dit in combinatie met een stralend blauwe lucht, een felgele zon en een groen grasveld in een stadspark maken dit tot een adembenemend geheel. Vandaar ook dat de Japanners voor dit fenomeen een speciaal werkwoord in het leven hebben geroepen: Hanami.

De essentie van Hanami
Hanami betekent het kijken naar Sakura wat de Japanse term is voor kersenbloesem. Deze bloesem is voor de Japanners hét symbool voor de vergankelijkheid van het leven en daar wordt dan ook uitgebreid bij stilgestaan. De traditie stamt al uit de achtste eeuw toen dit tijdens de Nara-periode werd geïntroduceerd. De keizer vierde feestjes met het hof in de stadsparken onder de bloesem. Later is deze traditie ook buiten het koninklijk hof tot leven gekomen en werd, onder andere, overgenomen door de samoerai. De vallende bloesemblaadjes werden het symbool voor de krijgers die hun leven gaven voor de keizer.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Sakura ook terug te zien op de vliegtuigen die kamikazepiloten gebruikten voor hun laatste vlucht. Het leven duurt niet eeuwig en je moet er van genieten voor zolang als het duurt, was de gedachte hierachter. Zo is het ook met de bloesem, deze is slechts een korte periode van het jaar zichtbaar, dus geniet er van zolang je kan.`

Kersenbloesemfestival
Vandaag de dag vindt ieder jaar een groot kersenbloesemfestival plaats in Japan om te vieren dat de kersenbomen weer in bloei staan. Ze doen dit door met vrienden of familie naar het park te gaan om te picknicken of barbecueën. Dit soort feestjes gaan de hele dag door. Omdat de bloesemperiode afhankelijk is van het weer, staat de exacte datum dit festival nooit helemaal vast. Wat wel vast staat is dat de bloesem van het zuiden naar het noorden ‘reist’. Dit betekent dat in Hokkaido dus vaak in april nog Sakura zichtbaar is, terwijl deze in Fukuoka vaak in maart al verdwenen is. Het is dan ook niet voor niets dat wij aanbevelen om van noord naar zuid te reizen, om zodoende de meeste kans te hebben dit fenomeen te kunnen beleven.

Waarom naar Japan?
Hoewel ook elders in Azië de bloesem zichtbaar is, is Japan toch hét land bij uitstek om dit natuurfenomeen te bewonderen. Dit heeft meerdere redenen.

Allereerst natuurlijk omdat Sakura dé nationale bloem is van Japan. Daarnaast lijkt een bos vol bloesem op afstand op een schitterende wolk. Kastelen of tempels die boven de bomen uitsteken lijken dan op de wolken te “drijven”. Zo ook Mount Fuji die tussen de kersenbomen nog nét iets beter tot zijn recht komt als ultiem symbool van Japan.

Daarnaast zijn nergens ter wereld de mythen, symbolen en beleving van Sakura zo intens als in Japan. Het is daarom belangrijk een reis in het voorjaar naar Japan tijdig te boeken om zeker te zijn dat hotels nog niet zijn volgeboekt. Vanuit de hele wereld reist men namelijk naar Japan. In sommige parken wordt het dan ook zo druk, dat het ‘koningsdag-principe’ gehanteerd wordt. De mooiste plekjes onder de bomen worden vooraf met linten en matjes gereserveerd. Als ervaringsdeskundigen weten wij echter dat deze drukte je er niet van hoeft te weerhouden zelf naar Japan te gaan voor Hanami.

Bloesemregels
Mocht je in een Japans park een plekje gevonden hebben, houd dan wel altijd de volgende regels in acht. Neem niet meer plek in dan nodig, raak de bomen en bloesemblaadjes niet aan (zolang ze niet uit zichzelf op de grond zijn gedwarreld) en laat geen rotzooi achter. Ach, wat dat betreft verschillen de Japanse regels dus eigenlijk helemaal niet zo veel van de onze.

Kersenbomen in Nederland
Ook in Nederland kun je genieten van Japanse kersenbloesem. In het jaar 2000 schonk Japan ons 400 kersenbomen die nu in het Amsterdamse Bos staan. Ook deze bomen staan ieder voorjaar in bloei. Mocht het je dus niet lukken komend voorjaar in Japan te zijn, is dit bij uitstek de gelegenheid om hier ook zelf even stil te gaan staan bij de vergankelijkheid van het leven.

Mocht je willen weten in welke landen in Azië je ook van de bloesem kunt genieten of wil je graag weten welke natuurfenomenen nog meer de moeite van het reizen waard zijn? Neem gerust contact op. Ik en mijn collega’s vertellen je er graag alles over.

Ik vind reizen geweldig en niets is dan ook mooier dan hier de hele dag mee bezig te zijn. Zelf heb ik prachtige reizen naar onder meer Lapland en IJsland gemaakt. Ik help je dan ook graag een droomreis naar deze of één van onze andere fantastische bestemmingen te maken.

Weet veel over: IJsland, Noorwegen

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

01 Apr 2019 - Japan

De meest bizarre dingen in Japan

Japan staat bekend om haar unieke, innovatieve en soms rondu Lees verder

13 Feb 2020 - Japan

De 10 meest gestelde vragen over Japan

Japan, het land van sushi, technologie en nog heel veel meer Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.