Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

29 Mei 2019 - Taiwan en Cambodja

Gewoon Groen

Terug
Portret Antoinette Bakker
Antoinette Bakker

Weet veel over: IJsland, Groenland en de Faeröer eilanden

Ja, ik ben wel een beetje een geitenwollensokken type. Biologisch en vegetarisch eten, kleding kopen als ik denk dat ik die broek minstens 30 keer ga dragen en het licht standaard uit als ik de kamer verlaat. Én, de verwarming, die gaat eigenlijk nooit echt hoog. Deze ‘maatregelen’ zijn allemaal goed te doen. Ik heb echter één grote zonde als het op Groen Doen aankomt: vliegen. Ik werk niet voor niets bij een reisorganisatie, ik vind reizen fantastisch.

Duurzaamheid

Twee jaar geleden zijn we bij VNC gestart met een groot groen project. Duurzaamheid en aandacht voor het milieu zijn sindsdien een nog bewuster onderdeel van de bedrijfsvoering. Klinkt serieus, zo pakken we het graag aan, maar het is nog leuk ook. ‘Team Groen’ is inmiddels 2 jaar oud en bestaat uit 5 collega’s. Samen brainstormen we regelmatig over vergroening van ons kantoor in Arnhem en hoe we onze reizen duurzamer kunnen maken.

Groen kantoor

Nee, ons kantoor hebben we niet groen geverfd. Wel zijn we met Team Groen gelijk aan de slag gegaan met het vergroenen van ons fijne en mooie kantoorpand. Als je binnenkomt valt nu op dat er overal planten staan. Koelkasten en printers hebben we vervangen door zuinigere exemplaren. De verlichting bestaat volledig uit ledlampen. De bedrijfsauto is onder de loep genomen (die heeft trouwens wel een groene kleur). Groene stroom hadden we al. Ook maken we onze collega’s bewust door bijvoorbeeld de warme-truien-dag te promoten, het fietsen naar je werk te stimuleren en afval te scheiden. Dat laatste heeft ervoor gezorgd dat onze keuken vol staat met verschillende afvalbakken, maar ook erg indrukwekkend: de bergen koffiecapsules die we recyclen. Koffie is geliefd bij ons, dat is duidelijk. Deze recycling móet de druk op het milieu significant verminderen, dat kan niet anders.

CO2-neutraal reizen

De belangrijkste stap is misschien wel gemaakt door van al onze reizen, inclusief de reizen die wij zelf maken, de CO2 uitstoot te compenseren. Een keuze heb je daarin als reiziger niet. Met VNC Asia Travel reis je dus altijd CO2 neutraal. En de kosten voor deze CO2 compensatie zijn voor onze rekening. Hoe we dat precies doen? Door te investeren in verschillende duurzame energieprojecten van de South Pole; een gecertificeerd bedrijf dat op een efficiënte manier verschillende CO2-reducerende projecten in de wereld start en ondersteunt. Dit komt overigens niet alleen de natuur ten goede, maar ook de lokale bevolking.

Wij berekenen hoeveel CO2 je uitstoot met je reis; je vluchten, het vervoer, je verblijf en eventuele excursies en activiteiten. Daar betalen wij een bedrag voor en met dat geld wordt een gecertificeerd project gefinancierd dat elders in de wereld zorgt voor minder CO2 uitstoot. De drie South Pole projecten die wij steunen zijn: Ghanese kooktoestellen, zonnepanelen in Thailand en windenergie in Taiwan. In het laatste geval gaat het om het Guanyin wind project, waar op een duurzame manier schone energie wordt opgewekt. Daar is grote behoefte aan omdat Taiwan voor maar liefst 98% afhankelijk is van geïmporteerde fossiele brandstoffen, die via vervuilende tankerschepen worden ingevoerd. Schone, lokaal geproduceerde brandstof is dus zeer welkom. Inmiddels wordt er aan ruim 30.000 huishouden schone energie geleverd, zijn er ruim 100 banen gecreëerd, is er ondersteuning voor andere milieuactiviteiten zoals het opruimen van stranden én is er gemiddeld 110.293 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden.

Groene keuze

Wij compenseren standaard de CO2, daarin heb je dus geen keus. Wel heb je keus in het soort reis. Op veel van onze bestemmingen bieden we een ‘groene reis’ aan. Reizen waarbij we extra hebben gelet op minder CO2-uitstoot. Je overnacht in duurzame lodges en hotels, je pakt de fiets tijdens excursies, reist minder kilometers per auto en vliegtuig en pakt juist de trein, óf je reist per hybride auto door je reisbestemming. Oftewel: een mooie reis, minder belasting voor het milieu. Een voorbeeldreis is de ‘Puur Sri Lanka rondreis’, waarbij je in eco-lodges slaapt, veel contact hebt met de lokale bevolking en per privé hybride auto met chauffeur rondreist. En de rondreis ‘Puur Vietnam’, ook hier slaap je in eco-vriendelijke accommodaties, pak je de fiets, kajak en wandel je tijdens excursies en beperk je het aantal reiskilometers per auto en vliegtuig. Deze reizen bieden we nog niet op alle bestemmingen aan, maar er zijn steeds meer mogelijkheden.

Groen dilemma

Reizen en milieubewust leven, het blijft een dilemma. Reizen draagt voor mij bij aan bewondering voor natuur en voedt mijn interesse in andere culturen. Die twee elementen vormen dan weer de basis van een respectvolle houding ten opzichte van de wereld. Ik doe mijn best, ben me bewust van mijn ‘zonde’. Reizen zonder impact zou fantastisch zijn. Er zijn gelukkig steeds meer ontwikkelingen om het reizen schoner te maken. Daar blijf ik samen met mijn collega’s in ‘Team Groen’ in meegaan. En ja, mocht het ooit zover komen dat we het kantoor groen verven, met biologische verf uiteraard, dan beloof ik dat ik daarvan de foto’s deel in een nieuw blog.

Reisexpert

Andere landen, gewoonten en landschappen vind ik mateloos boeiend. Een geluksvogel ben ik, dat ik al zoveel heb gereisd. Dan werk ik ook nog bij Askja Reizen, waardoor ik het hele jaar met reizen bezig ben. Ik vind het heerlijk om te regelen, organiseren en te zorgen dat alles voor iedereen duidelijk is. Kortom, ben ik aan het werk, dan ben ik vrolijk.

Weet veel over: IJsland, Groenland en de Faeröer eilanden

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

28 Jul 2016 - Vietnam

Het groene pareltje in Vietnam dat Mai Chau Eco lodge heet

Het is acht uur in de ochtend. Na een aantal mooie dagen in Lees verder

11 Jan 2018 - Japan, Laos, Noord-Korea en Zuid-Korea

Cultuurverschillen in Azië

De Aziatische cultuur verschilt nogal van de Nederlandse. Re Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.