Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

03 Juni 2019 - Vietnam

Reizen door Vietnam met eigen gids en chauffeur

Terug
Portret Antoinette Bakker
Antoinette Bakker

Weet veel over: IJsland, Groenland en de Faeröer eilanden

Twee weken naar Vietnam! Ik heb er zin in en ben heel benieuwd wat me te wachten staat. Er gaan best wel wat toeristen naar Vietnam en ik vraag me af wat ik daar van zal zien. Natuurlijk hoop ik naast groene rijstvelden en beboste bergen in de kleine dorpjes een andere cultuur te treffen. Zal ik verrast worden? Zijn de mensen aardig?

Naast die overdenkingen is er nog iets dat mij bezig houdt. Voor het eerst zullen mijn reisgenoot en ik vergezeld worden door een gids én vervoerd in een privé auto met chauffeur. Ik ben niet gewend om zo te reizen, maar het is ons aangeraden door onze lokale reisagent in Vietnam en wie ben ik om dat advies niet op te volgen. Het is ook wel een aanlokkelijk idee om twee weken verwend te worden: je eigen reisgids bij de hand, die het programma bewaakt, aanpast als nodig en soms voorstellen heeft voor extra’s.  

Than en Son
We komen aan in Hanoi. Een grote stad met 8 miljoen inwoners. Vermoeid na de vlucht zijn we blij dat we opgehaald worden bij het vliegveld. Onze gids Than staat ons op te wachten en hij belt de chauffeur, die in no time komt voorrijden. De chauffeur, Son, is vriendelijk en lacht veel. Zijn Engels is beperkt, maar hij rijdt prima. Onderweg naar ons hotel in het centrum van Hanoi hebben we heel veel vragen aan Than, die uitstekend Engels spreekt. Waar kunnen we geld wisselen, hoeveel hebben we nodig, hoe warm is het? Het verkeer met eindeloos veel scooters is ook een goed gespreksonderwerp. We krijgen gelijk veel informatie, bijvoorbeeld dat in Vietnam bijna geen privé auto’s zijn. Bussen en taxi’s wel en voor de gewone man en vrouw dus de scooter. Af en toe zien we hele gezinnen op een scooter zitten, én wel heel ruim beladen scooters met allerlei spullen. 

Hanoi
Ons hotel ligt in het Old Quarter, super centraal en vlak bij het Hoan Kiem meer. De kamer is comfortabel en de airco komt erg goed van pas. Het is heel warm, met een hoge luchtvochtigheid. Wij zijn direct weg van Hanoi. Het voelt aan als een groot dorp. Het barst van de kleine zaakjes: restaurantjes, groentestalletjes, vlees-, vis- en bloemenhandel, kleding-,  tassen- en souvenirwinkeltjes. Ook veel tentjes waar koffie en thee wordt verkocht. Hier start onze vakantieliefde voor de uitstekende sterke ijskoffie! Op de stoep worden de waren uitgestald en kun je eten op lage krukjes aan kleine tafels. Er tussendoor lopen verkoopsters met een oude fiets en manden fruit. Heerlijke rambutans en longans. Zelfs de stereotype verkoopster loopt voorbij: met bamboehoed en over haar schouder een stok met twee rieten manden met groenten en fruit. Hier geniet ik erg van. Geen enkele twijfel dat ik in een ver Aziatisch land ben. Kleinhartig moet je niet zijn in Hanoi. We zien namelijk ook bundeltjes van padden, met een plastic touwtje bij elkaar gebonden. Kippen, gevogelte met een vraagteken en iets dat wel heel erg op een gebraden hond lijkt.

Natuurlijk zijn er meer toeristen, maar de winkels en restaurants moeten het toch echt van de Vietnamezen hebben. En het is bruisend druk. Met Than maken we in alle vroegte een ochtendwandeling. We zien de stad ontwaken en kijken onze ogen uit naar de Hanoianen, die de dag beginnen met badminton, aerobics, yoga en dansen in de open lucht. Ze profiteren van de lagere temperaturen. Voor het ontbijt neemt Than ons mee naar zijn favoriete pho-restaurant. We krijgen een grote kom bouillon met noedels en naar wens ook vlees. Dit hadden we zelf allemaal niet zo bedacht en het is echt van meerwaarde.

Bergen in Noord-Vietnam
Het grootste deel van onze reis brengen we door buiten de stad. In de Mai Chau vallei, Lu Puong en Mu Cang Chai. Zeer comfortabel reizen we naar de verschillende plaatsen. Prinsheerlijk worden we gereden door Son, waarbij Than vertelt wat er onderweg te zien is en indien nodig een stop inlast. Bijvoorbeeld in een dorp bij één van de vijftien winkels die yoghurt verkoopt, voor een lekker verfrissend hapje tussendoor. Of bij een simpel restaurantje langs de weg waar gekookte eieren en maiskolven geserveerd worden.

We verblijven in homestays, soms een klein familiehotel en soms een huisje in een dorp, afgewisseld met wat luxere resorts. In de resorts hebben we een eigen bungalow, met veranda en schitterend uitzicht. Eén keer zelfs met zwembad. Heel aangenaam dus, met als enige nadeel dat er alleen maar toeristen zijn. Door de afwisseling met homestays kon ik er juist enorm van genieten. Het comfort van de homestays in Vietnam overtrof mijn verwachtingen trouwens. Bijna altijd hebben we een eigen douche en toilet, regelmatig ook airco of anders een fan. Het dorpsleven trekt aan je voorbij, in de vorm van koeien, buffels, varkens, kinderen, scooters met hun berijders en mensen op weg naar hun land. Er wordt hard gewerkt op de rijstvelden. Heel veel zwaar handwerk. We zien veel knalgroene rijstvelden, maar meer in het noorden moet de rijst nog geplant worden. Daar is maar gelegenheid voor één oogst per jaar. Hier is het echt met je voeten in de modder staan.

Eigen gids en chauffeur
We hebben verschillende fiets- en wandeltochten gemaakt met Than. Indien nodig werden we weggebracht door Son met onze auto. Soms wachtte Son ons ergens weer op. Deze wandelingen en fietstochten vond ik het allerleukst. Door de rijstvelden, langs huizen, scholen, winkels. We bekeken het dorpsleven en namen er soms deel aan. Doordat we een gids bij ons hadden, maakten we gemakkelijk contact met de mensen. We hebben gezien hoe er rijstwijn gestookt werd, we hebben geschuild voor de regen bij een oude Vietnamese man (en werden getrakteerd op thee en rijstwijn) en we keken rond op het erf van een boer.

Waar ik had verwacht dat reizen door Vietnam per privéauto met chauffeur en gids ons in een soort cocon zou houden, alsof we door een raampje naar Vietnam zouden gaan kijken, bleek het tegendeel waar. We werden het land ingetrokken, het werd ons geduid en we namen deel. Dit hadden we nooit willen missen.

Vietnamezen, is mijn ervaring, zijn erg prettige mensen. Ze hebben humor en zijn heel gemakkelijk in de omgang. Ik voelde me er heel snel thuis. Ook met Son en Than hadden we gemakkelijk en gezellig contact. We konden alles vragen. In het redelijke was alles mogelijk. Door deze manier van reizen hebben we Vietnam veel intensiever beleefd dan in ik voor mogelijk had gehouden.

Nog één voordeel dan. Ik heb het als pluspunt ervaren dat we een gids én chauffeur hadden. Zij gingen ook fijn met elkaar om, konden samen praten en overleggen. Je bent natuurlijk best een tijd met elkaar op pad, maar met ons vieren heb ik het echt alleen maar positief ervaren. Ik kan oprecht zeggen dat ik het iedereen aanraad.

Lijkt het jou ook wel wat om op deze manier door Vietnam te reizen? Wij bieden de reizen Familiereis Vietnam, Vietnam actief en afwisselend en Puur Vietnam aan. Deze zijn allemaal inclusief gids en chauffeur. Onze reisexperts helpen je graag met het samenstellen van jouw droomreis door Vietnam!

Reisexpert

Andere landen, gewoonten en landschappen vind ik mateloos boeiend. Een geluksvogel ben ik, dat ik al zoveel heb gereisd. Dan werk ik ook nog bij Askja Reizen, waardoor ik het hele jaar met reizen bezig ben. Ik vind het heerlijk om te regelen, organiseren en te zorgen dat alles voor iedereen duidelijk is. Kortom, ben ik aan het werk, dan ben ik vrolijk.

Weet veel over: IJsland, Groenland en de Faeröer eilanden

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

28 Jul 2016 - Vietnam

Het groene pareltje in Vietnam dat Mai Chau Eco lodge heet

Het is acht uur in de ochtend. Na een aantal mooie dagen in Lees verder

02 Aug 2017 - Vietnam

Vietnam: ‘Mist’erieus Halong Bay

Voor mijn werk en privé heb ik reeds regelmatig naar Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.