Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

17 Januari 2020 - Japan en China (Bijgewerkt op 15 Maart 2024)

Verschil Japan en China

Terug
Portret Thijs van den Tillart
Thijs van den Tillart

Weet veel over: IJsland, Noorwegen

Ik zou niet bij VNC Asia Travel gaan werken als ik niet gek was op reizen door Azië. Ik heb er dan ook met enorm veel plezier ruim acht jaar gewoond en gereisd, voornamelijk in China. Op dit moment is onze populairste bestemming Japan, maar vóór corona boden we ook China aan. Een veel gestelde vraag is nog steeds: wat is het verschil tussen Japan en China? Welk land is mooier, leuker, indrukwekkender? Laat ik voorop stellen dat ik beide landen geweldig vind. Hoewel er genoeg overeenkomsten zijn, zijn er ook een aantal opvallende zaken die net het verschil maken.
Om te bepalen welk land nu het leukst of het mooist is, heb ik een lijst met acht speerpunten gemaakt. De ‘winnaar’ van iedere categorie scoort één punt. Wellicht kan de einduitslag je helpen bij het maken van een keuze.

Bergen

Van de Himalaya in Tibet tot aan de gele bergen in Oost-China, eigenlijk is er in China geen meter zo vlak als ons eigen landje. Ook in Japan is het niet veel anders, met onder andere de Japanse Alpen en de bekende bergen als Asahi en Mount Fuji steken torenhoog boven het land uit. Wat mij opvalt is dat in China en Japan iedere berg een mooi verhaal met zich meebrengt. In Europa weten we van veel bergen wel hoe hoog ze zijn, maar in China en Japan ligt dat net iets anders. Vaak zijn de bergen beroemd doordat er goden geboren zijn, leermeesters hebben gemediteerd of omdat bekende kunstenaars ze hebben vastgelegd op bekende schilderijen. Een berg bezoeken in China of Japan is dus niet alleen een prachtige hike met een mooi uitzicht, maar lijkt al wandelend tussen de locals zowaar een bedevaart. Omdat de hoogste berg ter wereld (de Mount Everest) met 8848 meter in China ligt, gaat dit puntje naar China.

China vs Japan 1-0

Strand

Hoewel beide landen niet direct bekend staan als tropische bestemming, hebben beide een prima klimaat om je rondreis te verlengen met een paar dagen aan het strand. In China is Hainan de bekendste provincie met mooie stranden, maar zelf heb ik bijvoorbeeld ook in Hong Kong heerlijk aan het strand gelegen. In Japan moet je net iets verder reizen om een bountystrand te vinden, maar eenmaal op Okinawa kun je op idyllische stranden perfect tot rust komen! Omdat je hier ook nog eens kraakhelder water hebt kun je heerlijk snorkelen of duiken op zoek naar Nemo.

Als het weer iets minder goed is tijdens je reis hoef je niet te vrezen, bijvoorbeeld in Chengdu (China) of Miyazaki (Japan) is het mogelijk een kunstmatig (indoor) strand te bezoeken. Ik vind snorkelen echt té gek, vandaar dat ik mijn punt hier aan Japan geef!

China vs Japan 1-1

Mensen

Als iets het verschil maakt tijdens een reis dan zijn het wel de mensen. Zijn ze gastvrij, maken ze graag een praatje of zijn ze juist heel gesloten? Persoonlijke ontmoetingen blijven mij vaak langer bij dan het bezoek aan bijvoorbeeld een tempel. In Japan heb ik in een aantal steden bij mensen thuis gelogeerd (couchsurfing) en hier heb ik nooit spijt van gehad. Je leert zo echt het land en de cultuur kennen. Wat ik ook prettig vind is dat ik me niet te snel druk hoef te maken om mijn veiligheid en gelukkig zijn er in Japan of China relatief weinig zakkenrollers actief, met dat soort mensen heb ik namelijk liever geen ontmoetingen! Maar natuurlijk moet je op reis toch altijd goed op je hoede zijn. De contacten die ik in Japan had waren erg mooi, maar omdat ik 8 jaar in China gewoond heb, zou ik mijn vrienden daar tekort doen als ik China dit puntje niet gaf! Ja, soms wordt er op de grond gespuugd en geschreeuwd aan de telefoon… maar zeg met een glimlach ni hao en er gaat een wereld voor je open!

China vs Japan 2-1

Eten

Mensen die me goed kennen weten dat ik erg van heerlijk eten houd. Mensen die me niet goed kennen kunnen dat overigens ook wel zien, maar dat terzijde. Ik ben niet zo van de boerenkool of hutspot, maar er is eigenlijk geen maaltijd in Azië waar je me niet voor wakker kan maken. Nou goed, het moet natuurlijk niet te spicy zijn want daar houd ik niet van. Tijdens mijn reizen probeer ik altijd wel iets aparts te eten. Zo at ik al kakkerlakken van de barbecue, dronk ik rattensoep en stiekem vond ik bami met slangenvlees ook niet verkeerd. Maar natuurlijk is dit geen dagelijkse kost en slurpte ik meestal vrolijk een bakje noedelsoep leeg of genoot ik van heerlijke sushi met blote handen. Japans eten is fenomenaal en kent naast sushi bijvoorbeeld ook okonomiyaki & sukiyaki.

Echter laat ik China er hier met het punt van doorgaan. Ik vind het namelijk gezellig om met veel mensen te eten en daarin spant China echt de kroon. In Chinese restaurants bestel je namelijk niet een gerecht voor jezelf, maar deel je meerdere gerechten op een ronde draaitafel, zo kun je van alles proeven. Mijn favorieten zijn onder meer Gongbao Chicken, Beijing Duck en ‘twice-cooked pork’.

China vs Japan 3-1

Steden en dorpen

Guangzhou, Kyoto, Osaka of Chengdu. Zomaar wat wereldsteden waar iedereen weleens van gehoord zal hebben. Het zijn niet de hoofdsteden, maar kunnen tijdens een rondreis eigenlijk niet worden overgeslagen. Zo ook Shanghai, wie zou daar niet het liefst de hele dag lekkere cocktails drinken op de 89ste verdieping van een wolkenkrabber? Het voordeel van grote steden is dat er enorm veel te doen is. De meest bekende musea, de mooiste tempels of gezelligste winkelstraten zijn vaak in grote steden te vinden. Ook zijn ze beter bereikbaar vanwege de aanwezigheid van treinstations en luchthavens. Waar ik ook naartoe ga, ik bezoek altijd een paar leuke steden. Wat mij opgevallen is, is dat na verloop van tijd de steden in China vaak wat eentoniger zijn dan die in Japan. Veel wijken in de steden in Japan zijn een soort “stad op zich” met hun eigen kenmerken en geschiedenis. Als ik in een stad ben ga ik vaak bewust verdwalen om zoveel mogelijk te kunnen zien buiten de highlights om.

Hoewel de dorpen vaak minder bekend zijn dan de steden, liggen er in beide landen echte pareltjes die een bezoek meer dan waard zijn. Zo heb ik heerlijk kunnen fietsen door het platteland bij Hida Furukawa (Japan) en behoren de witte dorpjes in Anhui (China) tot de meest fotogenieke waar ik ooit geweest ben. Hoewel ik zelf het liefst in een stad woon sla ik dorpjes op reis liever niet over. In de dorpen kom je namelijk dichterbij de mensen en ruik en proef je meer van de cultuur dan in (moderne) grote steden. Ik hou er van om heerlijk te dwalen, eens binnen te kijken in een boerderij of te zien hoe met paard en wagen in het land gewerkt wordt. Het mooiste dorpje waar ik ooit geweest ben is Xingping, prachtig gelegen midden in het karstgebergte in Zuid-China.

Ik heb even moeten twijfelen op dit onderdeel maar mijn voorkeur gaat toch uit naar Japans. Dit is vooral omdat ik misschien zelf al te lang in China ben geweest en daardoor in Japan meer een vakantiegevoel heb. Iets waar uiteindelijk iedereen naar op zoek is tijdens een rondreis.

China vs Japan 3-2

Werelderfgoedlijst

Zeg je China, dan zeg je de Chinese muur! Er is geen enkel ander wereldwonder dat zo’n indruk op mij heeft gemaakt als deze muur. Hoewel ik hem zelf al zo’n 30 keer beklommen heb, blijft dit bouwwerk mij verbazen. Geen verrassing dus dat China hier met gemak een punt haalt. In totaal heeft China zelfs 55 plekken die op de UNESCO werelderfgoed lijst staan, tegenover 23 in Japan. Enkele van mijn favoriete, minder bekende, plekken in China zijn de eeuwenoude grotten in Dunhuang, Longmen en Yungang in China of de ronde gebouwen (Tulou’s) in Fujian. In Japan zal ik de tempels van Nara niet vergeten, vooral het feit dat hier herten vrij rondlopen maakte diepe indruk. Het subtropische eiland Yakushima met zijn oerbossen en prachtige stranden (te bereiken met de ferry vanaf Kyushu), staat nog steeds op mijn wensenlijst.

China vs Japan 4-2

Vervoer

Reizen door China en Japan is een stuk makkelijker dan je misschien zou denken. Veel informatie wordt tweetalig aangegeven en via VNC zijn je tickets gemakkelijk vooraf te regelen. Zo kun je heerlijk ontspannen het landschap aan je voorbij laten gaan terwijl je op hoge snelheid naar je volgende bestemming gaat. Beide landen hebben namelijk hypermoderne hogesnelheidstreinen waardoor reizen een genot wordt. In de steden is goed openbaar vervoer en ook de nachttreinen hebben natuurlijk nog hun charmes en zijn ideaal wanneer je op een budget reist (je bespaart namelijk op het aantal hotelovernachtingen). Hoewel niet iedereen het met me eens zal zijn, vind ik slapen in een nachttrein het allerleukst. ’s Nachts slaap ik lekker hobbelend en wordt uitgerust wakker in de volgende stad. Onderweg in de trein lekker aan de noedels en een praatje maken met mijn buren.

In Japan is het bovendien ook heel goed te doen om per auto zelf de vrijheid te hebben om te gaan en staan waar je wilt. In China is dit helaas (nog) geen optie waardoor dit punt naar Japan gaat!

China vs Japan 4-3

Mijn gekste ervaring

Ook hier heb ik twijfel wie er met het punt vandoor gaat. In China ben ik met paard en wagen door Tibet getrokken en dronk ik champagne in een jacuzzi op het dak van een flat in Shanghai. Ook heb ik gekampeerd op de Chinese muur en heb ik met een auto vastgestaan in de diepe sneeuw op de grens van Rusland en China terwijl het 35 graden vroor. Maar waarom dan toch Japan? Omdat ik in Tokyo het drukste zebrapad ter wereld overgestoken heb. Ik vond het zó bizar om daar tussen al die duizenden mensen tijdens spitsuur de straat over te steken. Ik geloof dat ik wel een paar keer op- en neer ben gegaan. Tel daar een wandeling door Akihabara bij op. Hier heb ik mijn ogen uitgekeken bij alle kostuums op straat, de (volwassen) mensen die losgingen op de automaten in grote speelhallen en hoeveelheid Neon. Wat ik in China meemaakte was onvergetelijk, maar niets zo gek als een bezoek aan Tokyo!

China vs Japan 4-4

Eindstand: 4-4!

Ik vrees dat deze stand geen definitief antwoord geeft op de vraag of je voor Japan of China moet kiezen. Eerlijk gezegd denk ik ook niet dat er één goed antwoord te geven is op die vraag. Het ligt er maar net aan wat je persoonlijke voorkeur heeft en wat je graag wilt doen tijdens een rondreis. Samen met mijn collega’s help ik je graag een keus maken! En als je er echt niet uitkomt, ga dan lekker lang op reis en bezoek zowel Japan als China!

Ik vind reizen geweldig en niets is dan ook mooier dan hier de hele dag mee bezig te zijn. Zelf heb ik prachtige reizen naar onder meer Lapland en IJsland gemaakt. Ik help je dan ook graag een droomreis naar deze of één van onze andere fantastische bestemmingen te maken.

Weet veel over: IJsland, Noorwegen

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

11 Aug 2016 - Japan

Japan in stroomversnelling

Op een boot met vlakke bodem, drie bootvaarders met grote, s Lees verder

23 Aug 2016 - China

Te gast bij de Hakka een bevolkingsgroep in China

Op uitnodiging van de luchtvaartmaatschappij Xiamen Airlines Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.