Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

09 Maart 2023 - Vietnam

De 10 meest gestelde vragen over Vietnam

Terug
Portret Nathalie de Leeuw
Nathalie de Leeuw

Weet veel over: Lapland

Vietnam, gelegen op het schiereiland van Indochina, is inmiddels volop ontdekt als vakantiebestemming. Het rijke verleden, de authentieke stammen en bruisende steden geven ongekend veel mogelijkheden voor een rondreis door Vietnam. Om je op weg te helpen bij het plannen van een reis door Vietnam geef ik je in deze blog antwoord op de 10 meest gestelde vragen. Van de beste reistijd tot bijzondere overnachtingsplekken: het komt allemaal aan bod.

1. Wat is de beste reistijd voor Vietnam?

Dit is eigenlijk best een lastige vraag. Vietnam is een langgerekt land met hoogteverschillen en heeft een gevarieerd klimaat. Laten we voorop stellen dat Vietnam het hele jaar door goed bereisd kan worden. Over het algemeen wordt gezegd dat onze wintermaanden (januari, februari en maart) de beste reistijd is. In deze periode valt er weinig regen en zijn de temperaturen aangenaam. Al kan het in de bergen wel wat koud zijn en staan de rijstvelden niet in bloei. Zelf ga ik meestal in de mei- of zomervakantie, omdat ik vanwege mijn dochter aan de schoolvakanties gebonden ben. April of mei zijn in dat geval fijne maanden. Het is er dan erg warm, maar de rijstvelden (met uitzondering van de hoger gelegen rijstvelden) zijn prachtig groen. Bovendien is dit laagseizoen in Vietnam, iets wat ik zelf dan juist weer heel prettig vind. Het regenseizoen in Vietnam valt in onze zomermaanden. Meestal heb je weinig last van het regenseizoen, vaak valt er een verfrissende regenbui aan het einde van de middag.

2. Kan ik rechtstreeks vliegen?

Nee, er kan niet rechtstreeks gevlogen worden naar Vietnam. Er is altijd een overstap nodig. Al is het voordeel hiervan dat je een leuke stopover kan toevoegen aan je reis. Denk bijvoorbeeld aan Singapore, Bangkok, Dubai of Hongkong. De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben goede aansluitingen voor de doorvlucht naar Vietnam, waarbij je meestal aankomt op de internationale luchthaven van Hanoi of Ho Chi Minh-stad. Sommige luchtvaartmaatschappijen vliegen ook op Danang in Centraal-Vietnam.

3. Heb ik een visum nodig voor Vietnam?

Jazeker! Reizigers die Vietnam willen bezoeken moeten beschikken over een geldig Nederlands paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkomst. Daarnaast heb je een geldig toeristenvisum nodig. Er zijn 3 mogelijkheden om een visum voor Vietnam te regelen: vooraf bij de Vietnamese ambassade in Nederland, online een e-visum aanvragen of bij aankomst in Vietnam.

4. Hoeveel tijd heb ik nodig om Vietnam te zien?

Vergis je niet in de afstanden in Vietnam. Het land is ruim 8 keer groter dan Nederland. Wil je van Noord naar Zuid reizen (of andersom) en een paar van de hoogtepunten zien, dan ben je al snel 2 weken kwijt. Wil je een paar dagen strand toevoegen, wat leuke dagexcursies of iets van de gebaande paden? Dan wordt het al gauw een 3-weekse reis. Langer kan natuurlijk altijd. Er zijn mogelijkheden genoeg en we helpen je graag met het samenstellen van de perfecte reis.

5. Is Vietnam veilig?

Vietnam is een zeer veilig land. Ik ben er vaak geweest en ik heb er ook een aantal keer alleen gereisd. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ook voor een vrouw alleen, reizen door Vietnam zeer veilig is. Daarnaast organiseer ik al 20 jaar reizen naar Vietnam en ik heb nog nooit klanten gehad waar gekke dingen mee gebeurd zijn. Maar blijf natuurlijk wel altijd goed op je spullen letten.

6. Hoe reis ik in Vietnam?

Het langgerekte Vietnam is ruim 1650 kilometer lang. Meestal worden er aardig wat afstanden afgelegd tijdens een reis door Vietnam. De grote trajecten doe je met een binnenlandse vlucht of (nacht)trein. Voor de kortere trajecten regelen we een privé auto met chauffeur. Dat klinkt heel sjiek en dat is het ook. Het is super comfortabel en het geeft veel vrijheid. Zie je de ultieme fotostop dan roep je gewoon “STOP”. De chauffeur spreekt meestal geen tot slecht Engels maar de basis dingen snapt hij uitstekend. Mijn ervaring is dat ze de leukste plekjes weten die ze maar al te graag willen laten zien. 

7. Waar slaap ik?

De keuze is reuze in Vietnam. Is je budget niet al te groot, dan zijn er genoeg mogelijkheden om in sfeervolle middenklasse accommodaties te verblijven. Ook in het hogere luxe segment heeft Vietnam ontzettend veel te bieden. Leuk zijn de overnachtingen bij gastgezinnen, de zogenaamde homestays. Deze zijn er in de categorie eenvoudig tot uitstekende middenklasse. Het is een leuk inkijkje in het lokale leven van de gastvrije Vietnamezen. Op zoek naar iets bijzonders? Wij weten de leukste plekjes. Eén van mijn favoriete accommodaties is bijvoorbeeld een Eco Lodge gelegen in de groene vallei van Mai Chau, midden tussen de rijstvelden. En wat dacht je van slapen op een boot in Halong Bay? Varend door de baai ontdek je de mooiste eilandjes en grotten en bij mooi weer kan er volop gezwommen worden. Vanaf het dek de zon onder zien gaan met een cocktail in mijn hand is een geluksmomentje dat ik niet snel meer vergeet.

8. Hoe is het eten?

Als je naar Vietnam bent geweest en je heb niet lekker gegeten, dan is er echt iets niet goed gegaan. De Vietnamese keuken bestaat vooral uit veel verse groente. De nadruk ligt op vers in Vietnam. Het wordt vaak op hoge temperatuur (in de wok) bereid waardoor de kans op ziek worden erg klein is. Het nationale gerecht is Pho: soep getrokken van been, garnalen, gemberwortel en vissaus, met gekookte rijstnoedels, stukjes kip of rundvlees en kruiden, peper en citroensap. Wil je goed kennis maken met de Vietnamese keuken? Doe dan de streetfood tour in Hanoi. Tijdens deze streetfood tour leer je de lekkerste nationale gerechten kennen! Hanoi is het streetfood-paradijs van Vietnam. De lokale gids neemt je mee langs allerlei verschillende lokale eettentjes. Tentjes waar je zelf waarschijnlijk nooit zelf naar binnen zou zijn gelopen. En dat is nou juist het leuke van zo’n tour.

9. De eerste keer naar Vietnam, wat moet ik gezien hebben?

Een pasklaar antwoord heb ik niet op deze vraag. Wanneer ga je naar Vietnam, waar liggen je interesses en hoe lang heb je de tijd? Dat zijn de vragen die ik meestal als eerste stel om een idee te krijgen om je op weg te helpen met je reisplan. Uiteraard heb ik zelf wel een aantal voorkeuren die je naar mijn mening gezien moet hebben als je op reis gaat naar Vietnam. Denk bijvoorbeeld aan Hanoi, Halong Bay en Hoi An. Maar ook die Eco Lodge in Mai Chau is zo leuk. En varen door de Mekong Delta mag eigenlijk ook niet ontbreken in je schema.   

10. Is Vietnam geschikt om met (kleine) kinderen naartoe te gaan?

Jazeker!!! Ik vind Vietnam één van de leukste bestemmingen voor kinderen. De Vietnamezen zijn gek op kinderen. Als je net zoals ik een blonde dochter met blauwe ogen hebt dan wordt er vaak gevraagd of ze op de foto mogen met je kind. En als je kind een paar woordjes Vietnamees spreekt dan kan het feest niet meer stuk. Daarnaast zijn de accommodaties van uitstekend niveau. Vanaf het midden segment hebben de meeste hotels een zwembad. Daarnaast is het reizen per privé auto met chauffeur ideaal met kinderen. En als je wilt kunnen we Nederlands sprekende gidsen voor je regelen, zodat ook de kinderen alles mee krijgen wat de gids te vertellen heeft. Voor alle leeftijden zijn er ontzettend veel leuke activiteiten te ondernemen. Naast de bekende boot- en fietstochtjes kun je in Hoi An bijvoorbeeld je eigen lampion maken. Of ziplinen in een natuurgebied. Of bezoek een waterpark met tientallen glijbanen. Of maak een speurtocht door de oude wijk van Hanoi. Of ga dieren spotten in Cat Tien Nationaal Park. Of bouw een zandkasteel op één van de vele stranden. Of… Oké, mijn punt is duidelijk geloof ik.

Reisexpert

Mijn eerste ochtend in Lapland zal ik nooit vergeten. We stapten op de sneeuwscooter voor een tocht door het besneeuwde landschap waar de bomen op sneeuwpoppetjes leken. De lucht kleurde roze, oranje en paars. Vanaf dat moment was ik verliefd op Lapland en ik doe ik niets liever dan mooie reizen organiseren naar Lapland en vertellen waar je het beste naar toe kan gaan.

Weet veel over: Lapland

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

03 Jun 2019 - Vietnam

Reizen door Vietnam met eigen gids en chauffeur

Twee weken naar Vietnam! Ik heb er zin in en ben heel benieu Lees verder

28 Jul 2016 - Vietnam

Het groene pareltje in Vietnam dat Mai Chau Eco lodge heet

Het is acht uur in de ochtend. Na een aantal mooie dagen in Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.